Historia w skrócie
Mówi się nam, że zbliżające się niedobory żywności są przede wszystkim wynikiem zmian klimatycznych i konfliktu rosyjsko-ukraińskiego. Jednak w lipcu 2020 r. Fundacja Rockefellera już to przewidziała i wzywała do reorganizacji systemu żywnościowego jako całości, aby temu zaradzić
„Reset the Table: Meeting the Moment to Transform the US Food System”, opublikowany przez Fundację Rockefellera 28 lipca 2020 r., opisuje, w jaki sposób pandemia COVID spowodowała „kryzys głodowy i żywieniowy” w USA „w przeciwieństwie do innych, jakie ten kraj widział w pokolenia” ( https://www.rockefellerfoundation.org/report/reset-the-table-meeting-the-moment-to-transform-the-us-food-system/)
Według Fundacji Rockefellera pandemia ujawniła głębokie problemy w amerykańskim systemie żywnościowym, które należy „zresetować”. „Reset the Table” został opublikowany zaledwie miesiąc po oficjalnym ogłoszeniu przez Światowe Forum Ekonomiczne (WEF) planów „Wielkiego Resetu”, a wielu autorów artykułu Fundacji jest członkami WEF
Podczas gdy raport podkreśla potrzebę „zdrowej diety” i „zrównoważonej” produkcji żywności, słowa „naturalny”, „organiczny” lub „karmione trawą” są nieobecne, więc nie o tym mówią.
WEF od lat promuje ideę, że owady powinny być uznawane za zdrową, zrównoważoną alternatywę białkową, która może uratować środowisko i rozwiązać problem głodu na świecie