(Natural News): Niewiele chorób powoduje tyle samo strachu i cierpienia co rak. Zmiany stylu życia, takie jak regularne ćwiczenia, utrzymywanie zdrowej wagi, nie palenie tytoniu i jedzenie odpowiednich pokarmów, mogą znacznie przyczynić się do zapobiegania rakowi. Ale ludzka natura jest tym, czym jest, wielu z nas nie dokonuje tych zmian, dopóki nie jest za późno i już zdiagnozowano nam poważną chorobę.
Niemniej jednak nigdy nie jest za późno na dokonanie właściwych wyborów, aby dać sobie najlepszą szansę na pokonanie raka.
Spójrzmy na niektóre z artykułów Natural News opublikowanych w tym roku, w których opisano naturalne sposoby walki z rakiem i zapobiegania mu.
Zaskakujący środek zapobiegający rakowi
Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że osoby ze Szwajcarii i Włochów, które włączyły do swojej diety dużo cebuli i czosnku, znacznie zmniejszyły ryzyko raka. Naukowcy ustalili, że im więcej osób spożywa cebulę i czosnek, tym mniejsze są szanse na raka .
Olej CBD zmniejsza guza starszego mężczyzny o połowę…
81-letni mężczyzna ze zdiagnozowanym rakiem płuc postanowił unikać konwencjonalnych metod leczenia, takich jak chemioterapia i radioterapia, i zamiast tego zaczął codziennie przyjmować olej konopny. Po zaledwie trzech miesiącach zdjęcia rentgenowskie wykazały, że jego guz skurczył się aż o 50 procent .
Coraz więcej badaczy bada jego właściwości niszczenia raka
Ponieważ rosnąca liczba pacjentów z rakiem decyduje się na uniknięcie konwencjonalnego leczenia raka i z powodzeniem decyduje się na stosowanie oleju z konopi indyjskich, badacze medycyny zaczęli poświęcać więcej czasu na badanie jego potencjału . Już teraz badania wykazały, że kanabidiol, element konopi indyjskich, atakuje nieprawidłowo działające sygnały komunikacyjne w komórkach rakowych. Uważa się, że skorygowanie tych sygnałów spowoduje śmierć komórek rakowych zamiast replikacji.
Czy w twoim ogrodzie rośnie starożytna roślina zwalczająca raka?
Mniszek lekarski jest postrzegany przez wielu jako chwast, a ogrodnicy rutynowo wyciągają je lub koszą nad nimi. Badania wykazały, że ekstrakt z mniszka lekarskiego zabija komórki raka czerniaka, trzustki i jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Rozpoczęto badanie kliniczne fazy 1 z udziałem ludzi i naukowcy mają nadzieję, że mniszek lekarski może okazać się potężną bronią przeciw rakowi.
Seler może zatrzymać raka piersi
Naukowcy z University of Missouri odkryli, że flawonoid w selerze zwany luteoliną może zarówno zmniejszać tworzenie naczyń krwionośnych, które zasilają komórki rakowe, jak i zapobiegać przerzutom (rozwój wtórnego raka w innych miejscach w ciele).
Czarna kawa zmniejsza ryzyko raka prostaty
Według National Cancer Institute regularne picie czarnej kawy zmniejsza ryzyko raka prostaty u mężczyzn. Czarna kawa zawiera również substancje, o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych nowotworów, w tym raka wątroby, jelita grubego, piersi, odbytnicy i odbytu.
Witamina D zwiększa wskaźnik przeżycia raka o ponad 50 procent
Metaanaliza opublikowana w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism zbadała 25 badań z udziałem ponad 17 000 pacjentów z rakiem i wykazała, że osoby z kilkoma różnymi nowotworami miały znacznie niższe wskaźniki śmiertelności, gdy miały optymalne poziomy witaminy D w surowicy . Osoby z najwyższym poziomem witaminy D miały o 52 procent mniejsze ryzyko śmierci na chłoniaka, o 45 procent mniejsze ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego i o 37 procent mniejsze ryzyko śmierci z powodu raka piersi.
Badanie pokazuje, że orzechy włoskie optymalizują zdolność organizmu do hamowania wzrostu raka jelita grubego
Rak okrężnicy jest trzecim najczęściej występującym rakiem na świecie i zabija tysiące ludzi. Ale badanie opublikowane w czasopiśmie Cancer Prevention Research wykazało, że myszy karmione dietą wzbogaconą orzechami włoskimi miały mniejszą częstość występowania raka jelita grubego . Naukowcy mają nadzieję, że próby na ludziach przyniosą podobnie pozytywne wyniki.
Rabarbar ma silne właściwości przeciwnowotworowe
Badanie opublikowane w czasopiśmie Nature wykazało, że pigment rabarbarowy znany jako parietina zabija komórki rakowe . Gdy komórki białaczki były narażone na parietinę in vitro, połowa z nich zmarła w ciągu zaledwie 48 godzin.
Ostateczny pogromca raka: kurkumina
Kurkumina, część kurkumy, która nadaje jej piękny żywy kolor, od wieków jest cenioną częścią medycyny azjatyckiej. A jaka to potężna broń przeciwnowotworowa ! Badania wykazały, że kurkumina zwalcza raka na wiele różnych sposobów, odwracając ponad pół tuzina procesów powodujących raka. Kurkumina jest tak silna, że może zatrzymać wzrost guzów na każdym etapie ich rozwoju. Według Cancer Research UK kurkumina najskuteczniej atakuje raka żołądka, jelit, skóry i piersi.
Opracowano na podstawie: https://www.naturalnews.com/2019-12-25-the-top-10-most-important-anti-cancer-stories-of-2019.html
10 najważniejszych historii antyrakowych z 2019 r
Odsłon: 1429